De Kunstmeisjes 16 maart 2017

GO | NO GO #48: Not all that glitters is gold

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze keer de solotentoonstelling van kunstenares Sarah van Sonsbeeck, ‘Some Lies Are Extremely Beautiful’ bij Annet Gelink Gallery in Amsterdam (met een bonus!)

Je hebt het werk van Sarah van Sonsbeeck waarschijnlijk wel eens gezien, waarbij er vermoedelijk een passende hoeveelheid kwijl langs je kin is gelopen. Zij is de kunstenares die onder andere een goudstaaf heeft gesmolten voor de trappen van de Nederlandsche Bank, en vervolgens hetzelfde heeft gedaan met maar liefst zeven goudstaven voor een etalage van de Bijenkorf. Hoewel haar werken esthetisch gezien verbluffend zijn, hebben ze ook altijd een diepere laag, waarin ze ons bewust wil maken van thema’s als (privé)ruimte, stilte en waarde. Een van haar ‘plasjes goud’ is nu te bewonderen in Annet Gelink Gallery, als onderdeel van de tentoonstelling Some Lies Are Extremely Beautiful.

Deze expositie staat echter voornamelijk in het teken van twee andere series werken van Sarah van Sonsbeeck: Shelter en Security Space. De eerstgenoemde serie bestaat uit zilver-gouden vellen en proppen die aan de wanden hangen en op de grond liggen. Hoewel ze er heel decoratief uitzien, zijn het in werkelijkheid isolerende nooddekens die gebruikt worden om je te verbergen voor de warmtescanners van drones. Met deze serie uit 2013 refereert Sarah van Sonsbeeck naar het concept van privacy en hoe middelen om privacy te beschermen soms worden misbruikt; de Taliban gebruikte deze dekens immers ten behoeve van hun strijd. Met de huidige vluchtelingencrisis krijgen de nooddekens een geheel nieuwe betekenis; bedekt in deze glinsterende dekens worden de vluchtelingen warm en beschermd gehouden. De nieuwe serie Security Space (2016) bestaat uit gekleurde spy mirrors, reflecterend glas dat normaal gesproken wordt gebruikt in bijvoorbeeld politiebureaus; de ruimte kan worden bekeken vanachter het glas, terwijl de mensen in de ruimte zelf alleen hun eigen reflectie zien. Van Sonsbeeck speelt hiermee in op het idee van controle en – wederom – privacy.

Installatiefoto van de expositie ‘Some Lies Are Extremely Beautiful’. Foto © Gert Jan van Rooij, via Sarah van Sonsbeeck.

Het werk van Sarah van Sonsbeeck is waanzinnig aantrekkelijk. De spy mirror-werken zijn uitgevoerd in de mooiste pastelkleuren, waardoor je eigen reflectie tien keer mooier wordt (thank you, Sarah). Je wordt hierdoor zelf onderdeel van de tentoonstelling, wat (ons in ieder geval) uitnodigt tot een schandalige hoeveelheid selfies. Daar bovenop glimmen de gouden werken uit de Shelter-serie je tegemoet, wat zelfs van een hennepbroek-dragende zenboeddhist nog een materialist zou maken. Dit is echter niet de boodschap en bewustwording die Sarah van Sonsbeeck lijkt te willen uitdragen met haar werk. Soms is het moeilijk om voorbij oppervlakkige schoonheid te kijken en dat is hier wel een beetje het geval; als we niet zouden hebben gelezen over de werken in de begeleidende flyer, zouden we geen idee hebben van hun dieperliggende betekenis. Desalniettemin zijn haar werken prachtig en worden wij herinnerd aan een belangrijke les: niets is wat het lijkt.

SURPRISE! In The Bakery, de kelderruimte in de galerie, vind je een selectie foto’s van Ed van der Elsken. Hoewel er in het Stedelijk momenteel een groot overzicht van zijn werken te zien is, is deze ruimte niet minder mooi. Annet Gelink Galery heeft de afgelopen vijf jaar een serie tentoonstellingen rondom Ed van der Elsken gemaakt, waarvoor beroemde kunstenaars als Marlene Dumas en Mario Testino werden gevraagd om hun favoriete werken van Ed te kiezen. De mini-expo Look. Ed! Again die nu te zien is, is een final selection uit die tentoonstellingen. Het enige minpunt: je zult toch echt iemand van de galerie erbij moeten roepen om je te vertellen wie welke foto’s heeft uitgekozen, want het staat er niet bij. Wel leuk voor die-hard kunstkenners om hun kennis te testen: kan jij elke kunstenaar matchen met de selectie foto’s?

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
15 - 20 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Lees hier een interessant interview met Sarah van Sonsbeeck van De Correspondent om meer te leren over haar werk(wijze).

De tentoonstelling ‘Some Lies Are Extremely Beautiful’ van Sarah van Sonsbeeck is t/m 22 april 2017 te zien bij Annet Gelink gallery.

Meer informatie